Kasza jęczmienna z soczewicą to bardzo zdrowa propozycja obiadu, bądź dodatku do niego. Przez lata zapomniane kasze powoli wracają na nasze stoły. Kasza jęczmienna jest najbardziej popularna ze wszystkich kasz w polskiej kuchni. Cenimy ją przede wszystkim za delikatny smak.
Połączenie kaszy jęczmiennej z soczewicą to doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Może także stanowić pełnowartościowy posiłek, jeśli uzupełni się go sosem i surówkami.
Soczewica zapobiega zachorowaniu na nadciśnienie tętnicze, anemię i miażdżycę. Jest bogata w witaminy, potas i kwas foliowy.
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj 400 ml wody (2x objętości dania), wsyp zawartość 1 torebki i pół łyżeczki soli. Możesz dodać 1 łyżeczkę masła lub oleju. Mieszając doprowadzić do wrzenia.
2. Przykryj szczelnie pokrywką, gotuj 15 minut na minimalnym ogniu. Nie odkrywaj garnka!
3. Zdejmij z ognia, zamieszaj i szczelnie przykryty garnek odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.
Rady Babci Zosi: mój sposób podania – Na patelni rozgrzej 4 łyżki masła i usmaż 2 jajka sadzone. Wyłóż ugotowaną kaszę jęczmienną z soczewicą na talerze. Na każdej porcji połóż po jednym jajku i polej pozostałym masłem. Podawaj z kefirem. Smacznego!
Liczba porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.