Kurkuma BIO 50g

Kurkuma BIO 50g

8,99 

Ostatnie sztuki. Kup teraz!

Certyfikat Eko/Bio
Wegańskie
Wegetariańskie

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Kurkuma BIO

Kurkuma to przyprawa o głębokim, złoto-pomarańczowym kolorze, znana z tego, że dodaje potrawom koloru, smaku i wartości odżywczych. Spokrewniona z imbirem, pochodzi z kłącza rodzimej rośliny azjatyckiej i jest używana w kuchni od setek lat. Była również stosowana w Ajurwedzie i innych formach tradycyjnej medycyny w Chinach i Indiach.

Do czego służy kurkuma?

Aktywnym składnikiem kurkumy jest naturalny związek (polifenol) o nazwie kurkumina, który ma zarówno właściwości przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne.

Kurkumina ma wiele działań biologicznych, z których nie wszystkie są zrozumiałe. Podobnie jak inne kolorowe pokarmy roślinne, kurkuma jest bogata w fitoskładniki, które mogą chronić organizm poprzez neutralizację wolnych rodników (zanieczyszczenie, światło słoneczne) i ochronę komórek przed uszkodzeniem. Diety bogate w pokarmy roślinne są związane z zapobieganiem chorobom, takim jak rak i choroby serca. Polifenole wspomagają również ludzki organizm w walce ze stanami zapalnymi.

Jak korzystać z kurkumy?

Kurkuma jest używana jako naturalny barwnik do niektórych rodzajów musztardy i jest składnikiem curry w proszku. Charakterystyczny, nieco ziemisty smak kurkumy dodaje głębi smaku i przyjemnego koloru tajskim lub innym azjatyckim potrawom, a także gulaszom i chili. Świetnie nadaje się również do rosołu.

Uwaga!

Żółty pigment kurkumy może plamić dłonie, blaty i tkaniny, dlatego należy zachować ostrożność podczas pracy z nią. Delikatne środki ścierne lub środki czyszczące na bazie chloru mogą usunąć plamy z wielu powierzchni.

Zalecane warunki przechowywania:

Przechowywać szczelnie opakowane w suchym miejscu

Składniki

kurkuma* 100 %.
*certyfikowany składnik ekologiczny