Kurkuma BIO 50g
8,99 zł
Ostatnie sztuki. Kup teraz!
Dostawa
Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.
Opis Produktu
Kurkuma BIO
Kurkuma to przyprawa o głębokim, złoto-pomarańczowym kolorze, znana z tego, że dodaje potrawom koloru, smaku i wartości odżywczych. Spokrewniona z imbirem, pochodzi z kłącza rodzimej rośliny azjatyckiej i jest używana w kuchni od setek lat. Była również stosowana w Ajurwedzie i innych formach tradycyjnej medycyny w Chinach i Indiach.
Do czego służy kurkuma?
Aktywnym składnikiem kurkumy jest naturalny związek (polifenol) o nazwie kurkumina, który ma zarówno właściwości przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne.
Kurkumina ma wiele działań biologicznych, z których nie wszystkie są zrozumiałe. Podobnie jak inne kolorowe pokarmy roślinne, kurkuma jest bogata w fitoskładniki, które mogą chronić organizm poprzez neutralizację wolnych rodników (zanieczyszczenie, światło słoneczne) i ochronę komórek przed uszkodzeniem. Diety bogate w pokarmy roślinne są związane z zapobieganiem chorobom, takim jak rak i choroby serca. Polifenole wspomagają również ludzki organizm w walce ze stanami zapalnymi.
Jak korzystać z kurkumy?
Kurkuma jest używana jako naturalny barwnik do niektórych rodzajów musztardy i jest składnikiem curry w proszku. Charakterystyczny, nieco ziemisty smak kurkumy dodaje głębi smaku i przyjemnego koloru tajskim lub innym azjatyckim potrawom, a także gulaszom i chili. Świetnie nadaje się również do rosołu.
Uwaga!
Żółty pigment kurkumy może plamić dłonie, blaty i tkaniny, dlatego należy zachować ostrożność podczas pracy z nią. Delikatne środki ścierne lub środki czyszczące na bazie chloru mogą usunąć plamy z wielu powierzchni.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać szczelnie opakowane w suchym miejscu
Składniki
kurkuma* 100 %.
*certyfikowany składnik ekologiczny
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.