Masło Ghee 320g

Masło Ghee 320g

37,99 

Brak w magazynie

Bez glutenu
Bez konserwantów
Bez laktozy
Hand Made
Polski produkt
produkt rzemieślniczy

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Masło Ghee 320g

Masło Ghee 320g, określa się również jako masło sklarowane lub bezwodny tłuszcz mleczny. Wytwarza się je poprzez odparowanie wody, a następnie odfiltrowanie wytrąconych stałych składników mleka.

Nie musisz przechowywać masła ghee w lodówce, optymalna jest dla niego temperatura pokojowa. Jest to produkt zupełnie naturalny i sezonowy, dlatego latem i zimą może mieć różną konsystencję. Latem jest półpłynne, zimą bardziej zbite. Biały osad zaś jest wynikiem działania naturalnych procesów.

Masło ghee ma wiele kulinarnych zastosować: używać go można do gotowania, smażenia, pieczenia i smarowania kanapek. Wypróbuj je również do przygotowywania past kanapkowych, marynat, kremów itp.

Masło sklarowane nadaje się również, podobnie jak oliwa z oliwek do zastosowań kosmetycznych. Stosuje się je do masaży, masek na skórę i włosy, do demakijażu oraz zamiast kremów.

Wiele ajurwedyjskich preparatów powstaje poprzez gotowanie ziół w ghee. Ghee przenosi terapeutyczne właściwości ziół do wszystkich tkanek organizmu. Jest to doskonały nośnik dla ekstraktów ziołowych. Prawidłowe trawienie, wchłanianie i dostarczanie do docelowego układu narządów ma kluczowe znaczenie dla uzyskania maksymalnych korzyści z każdego preparatu terapeutycznego.

Czy wiesz, że…

Ajurweda tradycyjnie uważa ghee za najzdrowsze źródło jadalnego tłuszczu o wielu korzystnych właściwościach. Według ajurwedy, ghee promuje długowieczność i chroni organizm przed różnymi chorobami. Zwiększa ogień trawienny (agni) i poprawia wchłanianie i przyswajanie. Odżywia ojas, subtelną esencję wszystkich tkanek ciała (dhatus). Poprawia pamięć i wzmacnia mózg oraz układ nerwowy. Smaruje tkanki łączne, czyniąc ciało bardziej elastycznym. W odniesieniu do trzech dosh (zasad organizujących, które rządzą fizjologią), ghee uspokaja Vata i Pitta i jest akceptowalne dla Kapha z umiarem.
Ghee jest szeroko wykorzystywane w Ajurwedzie do wielu zastosowań medycznych, w tym w leczeniu alergii, chorób skóry i układu oddechowego. Wiele ajurwedyjskich preparatów powstaje poprzez gotowanie ziół w ghee. Ghee przenosi terapeutyczne właściwości ziół do wszystkich tkanek organizmu.

Część współczesnych badań oraz metaanaliz potwierdza korzystne działanie Ghee opisane w starożytnych tekstach ajurwedyjskich.

 

Składniki

100% tłuszcz mleczny

Wartości Odżywcze

Wartość Odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3675kJ/894kcal
Tłuszcz 100g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 73g