Przyprawa Liście Curry 3g

Przyprawa Liście Curry 3g

4,69 

Brak w magazynie

Produkt naturalny

Dostawa

Darmowa dostawa dla zamówień powyżej 150 zł.

Opis Produktu

Liście curry to jedynie potoczna nazwa tego zioła – Bergera koenigii. Zbieżność nazw z popularną mieszanką przypraw curry jest przypadkowa. Aromatyczne liście nie wchodzą bowiem w jej skład. Drzewa te rosną na południu Indii i Sri Lance.

Sprowadzamy je dla Was w postaci niezmielonej. W przeciwieństwie do bardziej popularnych w Polsce liści laurowych, liście curry miękną podczas gotowania i można je spokojnie zajadać. Mają delikatny smak, w niczym nie przypominające dania i przyprawy curry. Nie dominują w potrawach, dodają świeżości i orientalnego aromatu w tle. Odnajdziesz go m.in. w maśle sklarowanym ghee ziołowym (przeczytaj więcej o maśle ziołowym).

Liście curry w medycynie ajurwedyjskiej zaleca się profilaktycznie jako środek wzmacniający. Działają też kojąco na układ trawienny, a także jako naturalne antidotum do dań ciężkostrawnych. Zawierają witaminę C i beta-karoten. Stosowane są w leczeniu cukrzycy typu drugiego, nadmiaru cholesterolu, chorób serca.

Liście curry możesz dodać do każdego ciepłego dania, dodają delikatnego aromatu i czynią smak bardziej subtelnym. Świetnie sprawdzają się w sosach i zupach, a zwłaszcza w daniach opartych na ryżu, soczewicy i fasolach – takich jak kiczeri (wypróbuj nasz przepis na kiczeri).

NASZA RADA

Do wszystkiego, co smażysz, dodaj liście curry – nie zdominują smaku, są bardzo delikatne, a za to uczynią danie łatwiej przyswajalnym. Wrzuć liście curry na rozgrzane na patelni masło sklarowane ghee i podsmażaj kilka sekund, po czym dodaj do dania. Zdrowa pychota!

Składniki

liście curry