Wyświetlanie jednego wyniku
EkoAnka
EkoAnka to mała rodzinna firma, która powstała z potrzeby i pasji.
Tworzą zdrowe produkty z naturalnych surowców roślinnych uprawianych we własnym ekologicznym ogrodzie oraz z tych pożyczonych od Lasu i Łąki. Procesy prowadzą tak, aby zużyć jak najmniej energii. Na przykład: octy fermentowane są bez pośpiechu, przez wiele miesięcy bez podgrzewania, mieszania, oświetlenia i innych energochłonnych działań. Podczas produkcji nie stosuje się żadnych środków chemicznych, a wszystkie pozostałości roślinne po naturalnych procesach są kompostowane na własnej działce. Uzyskany w ten sposób kompost zużywa się następnie jako nawóz do uprawy ziół, warzyw i owoców. W związku z tym, do upraw nie stosuje się tutaj sztucznych nawozów, pestycydów ani nawet mechanicznego sprzętu. Ścieki powstałe podczas produkcji fermentowane są beztlenowo, a następnie rozsączane oddając wodę przyrodzie. Używają wyłącznie opakowań szklanych i papierowych. Wspierają lokalne akcje pro środowiskowe, a także prowadzą działalność edukacyjną. Zależy im aby ludzie także pokochali naturę i dbali o Nią!